Historie

De voetbalvereniging B.E.W. vierde in 2011 haar 60-jarig bestaan. Toch bestond de vereniging al in 1950! Maar het voetballen begon reeds 18 jaar eerder. Een vereniging ontstaan uit zelfwerk­zaam­heid.

Hoe het begon

In de late lente van 1932 bedacht een aantal jonge jongens uit Vledder om te gaan voetballen. Niet zo maar in een weiland met jassen als doelpalen, maar in verenigingsverband tegen andere clubs. Het waren arme tijden, de economische crisis woedde volop. De kerels moesten het dus van zelfwerkzaamheid hebben. Een heideveld aan de Reeweg werd uitgekozen om als veld te dienen. Kleine boompjes of een paar grote boomtakken uit het aanliggende bos moesten als doelpalen fun­geren. De voetballers kregen toestemming van de eigenaar baron Sloet van Marxveld uit Vollenhove om het plan uit te voeren.

Het voorstel van Henk Ekkelboom om alles op de langste dag te doen ( "... dan is het 't langste licht " ) vond instemming. Dus op dinsdag 21 juni togen de jongens met paard en wagen, zeisen en vorken, zagen en hamers naar het heideveld. Ze maaiden de heide weg, egaliseerden de grond en timmerden de doelen. Het voetballen kon beginnen. In de zomer volgde er een vriendschappelijk wedstrijd tegen Wapse (3-3).

Via wat onderlinge trappartijtjes en een vriendschappelijke wedstrijd ging het naar competitiewedstrijden in clubverband. Vanaf 30 april 1933 bestond de Voetbal­vereeniging "Sparta" officieel en nam vanaf september 1934 deel aan een competitie in de Drentsche Voetbalbond (DVB). Uitwedstrijden werden met de fiets bezocht.

De shirtkleur werd blauw. Over deze gekozen kleur bestaat het verhaal dat een dertienjarige Kees Stuiver gezegd zou hebben dat hij al een blauw shirt had en dat zijn moeder dan geen nieuw shirt zou hoeven te kopen (crisistijd!). De broekjes zijn donker van kleur, bruin of zwart is niet te zien.

 

Kees Stuiver

Kees Stuiver in 1933
in een blauw shirt?

 

 
Om lid te worden moest iemand 25 cent inschrijfgeld betalen. De contributie was ƒ2,40 per jaar. Te laat betalen leverde een boete op van 10 cent per keer. Het eerste bestuur bestond uit zes leden: voorzitter Kier Kiers, secretaris Henk F. van Nieuwenhoven, penningmeester Henk Ekkelboom, vicevoorzitter Albert Eleveld, vicesecretaris Herman Puper en aanvoerder (aangeduid met captain in het huishoudelijk reglement) Jaap van Rijsten. De captain had het recht om boetes met een maximumhoogte van 25 cent uit te delen (voor spelers die niet kwamen opdagen bijvoorbeeld).

Het elftal werd samen­gesteld door een elftalcommissie, een gebruik dat tot in de jaren zeventig werd volgehouden. De volgende jaren werd er competitie gespeeld in de DVB op zondag. Dat betekende dat de uitwedstrijden in oostelijke richting werden gespeeld, vaak achter de Drentse Hoofdvaart (Beilen, Westerbork, Wijster, Assen).

     

 Het volledige artikel "Het vroege voetbal in Vledder" van Gert Kiers is gepubliceerd in nr. 25 van het tijdschrift "KerspelStokkies" van Historische Vereniging 't Fledder Kerspel.